مستربچ کپ

کپ قطعه ای پرکاربرد در لوله کشی های ساختمانی و سیستم های پایپینگ است. این قطعه را از متریال گوناگونی می سازند و کاربردهای متفاوتی دارد. بسته شدن ابتدا و انتهای لوله توسط کپ ها صورت می گیرد و این وظیفه مهمی در امر لوله کشی به شمار می رود. تولید کنندگان مستربچ کپ را به سبب افزایش کیفیت قطعه و سهولت در امر تولید به کپ می افزایند و خواص ویژه و مورد نیاز را برای آن فراهم می کنند. در مطلب حاضر می خواهیم درباره مستربچ افزودنی کپ با شما صحبت کنیم.

مستربچ کپ

مستربچ کپ چیست؟

کپ ها قطعاتی پرکاربرد در سیستم های لوله کشی ساختمانی هستند. با استفاده از این قطعات انتها و ابتدای لوله ها بسته شده و از جاری شدن سیالات جلوگیری می شود. مستربچ کپ ترکیبی افزودنی است که به کپ ها اضافه می شود و کیفیت آنها را افزایش می دهد. مستربچ یا کامپاند کپ از سه جزء تشکیل می شود که هر کدام از آنها نقش مهم را ایفا می کنند. عامل سازگار کننده فعال کامپاند یکی از مهمترین بخش های آن است. پایه پلیمری و مواد شیمیایی افزودنی، بخش های دیگر مستربچ افزودنی کپ را تشکیل می دهد.

قسمت پلیمری پایه کامپاند کپ اغلب از نوع پلی استایرن، پلی پروپلین، اتیل وینیل و پلی اتیلن است. در بخش افزودنی ها هم مواد شیمیایی نظیر پیگمنت ها، پر کننده ها و همچنین افزودنی های بهبود دهنده مورد استفاده قرار می گیرد.

مزیت های استفاده از مستربچ کپ

چنانچه گفتیم مستربچ کپ را به سبب افزایش کیفیت به آن می افزایند ولی این ترکیب افزودنی مزیت های دیگری نیز دارد که به برخی از آنها می پردازیم.

  • با مصرف کامپاند کپ هزینه تولید و نیروی کار کم می شود.
  • مقدار مصرف پیگمنت و افزودنی های دیگر به مواد اولیه محصولات کاهش می یابد.
  • هزینه پاکسازی و تمیز کننده ها با استفاده از مستربچ تمیز کننده کپ حذف می شود.
  • رنگ و خواص دیگر به طور یکدست در تمام قسمت های محصول پراکنده می شود.
  • فرایند ذوب و تولید کپ با مصرف کامپاند به سهولت و آسانی صورت می گیرد.
  • مشکلاتی از قبیل تغییر غلظت افزودنی و خوراک دهی با استفاده از مستربچ برطرف می شود.

مستربچ سیم و کابل

مراحل تولید مستربچ کپ

مستربچ کپ نیز همانند مستربچ های دیگر به دو روش پیوسته و تولید در دسترس تولید کنندگان قرار می گیرد. در بخش فرایند پیوسته، دستگاه اکسترودری که دارای فیدرهای وزنی است امر تهیه مستربچ را بر عهده دارد. ولی بخش تولید کامپاند دارای چهار مرحله فرمولاسیون، خوراک دهی، اختلاط و الک کردن است که هر کدام باید به ترتیب انجام شوند.

خصوصیات مستربچ کپ باکیفیت

مستربچ کپ با کیفیت های مختلفی در بازار وجود دارند و تولید کنندگان جهت بهبود ویژگی های محصولات خود آنها را تهیه می کنند. اما لازم به ذکر است که کامپاند باید دارای خصوصیات مناسبی باشد تا بتوان با افزودن آن محصولی با کیفیت را به بازار عرضه کرد. یک کامپاند خوب کپ باید دارای پلیمری متناسب با کالای تولید شده داشته باشد. از ویژگی های خوب دیگر مستربچ، مقاومت انتقال سطح و درصد رطوبت بالا است. مقاومت حرارتی و دمای ذوب مناسب نیز از امتیازات مثبت یک کامپاند باکیفیت است.

کپ یکی از قطعات پرمصرف در سیستم لوله کشی ساختمانی است. با استفاده از کپ ابتدا و انتهای لوله ها مسدود می شود و مشکل سرازیر شدن سیالات از بین می رود. از کپ ها علاوه بر سیستم لوله کشی ساختمانی در صنعت نیز استفاده می شود و کاربردهای متفاوتی دارد. مستربچ کپ را به جهت افزایش کیفیت محصول و سهولت تولید، به مواد اولیه قطعات می افزایند و به این طریق کپ ها با خصوصیات بهتری در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد. کامپاند کپ را به دو روش پیوسته و تولیدی تهیه می کنند که فرایند تولید آن در چهار مرحله صورت می گیرد. یک مستربچ خوب دارای ویژگی های متعددی است که از جمله می توان به دمای ذوب و مقاومت حرارتی مناسب و همینطور مقاومت انتقال سطح و درصد رطوبت بالا اشاره کرد.