نمک فلزی چه کاربردی دارد؟
نمک فلزی چه کاربردی دارد؟ نمک ها یا املاح در شیمی، شاخهای از ترکیبهای یونی محسوب می شوند که می توانند از واکنش خنثی سازی یک اسید و یک باز به دست آید. نمک ها ترکیبات یونی به شمار می روند که از گونه های کاتیون و آنیون تشکیل می گردد. آریا مستربچ برترین عرضه کننده در ایران میباشد. لذا نمک ها از نظر الکتریکی خنثی می باشند.این یون های مولکولی می توانند غیر معدنی همچون کلرید (Cl−), یا ارگانیک مانند استات (Cl−) و (CH3CO− 2) میتوانند یک یون تک اتمی، مانند فلوریت (F−), یا سولفیت (SO24), باشند. در واکنش اسید با باز نمک و آب به وجود می آید و نمک ها پیوند یونی دارند. به طور معمول در واکنش اسید با باز، هیدروژن موجود در اسید خارج می شود و فلز موجود در باز جانشین آن می گردد و نمک به دست می آید. هیدروژن هم با OH باز ترکیب می گردد و تشکیل آب می دهند.
نمک فلزی چیست ؟
نمک فلزی معمولا مبتنی بر باریم، کادمیوم، سرب یا روی می باشد که به طور معمول می توان جهت حصول اثر هم افزایی با هم بهره برداری گردد. صابون و نمک های فلزی مخلوط شده به طور کلی از طریق واکنش اکسیدهای فلزی در دسترس از لحاظ تجاری یا هیدروکسیدها با اسیدهای کربوکسیلیک C8-C18 مورد نظر تهیه می گردد. نمک های روی (و کادمیوم) با محل های نقص در PVC واکنش می دهند تا اتمهای کلرید ناپایدار را جابهجا گردد. این ترکیبات در حالت جامد و مایع می باشند. آلیفاتیک بودن زنجیره کربنی اهمیت بسزایی دارد زیرا انواع آروماتیک به علت تهدیدات سلامتی کمتر کاربرد دارد.
کاربرد نمک های فلزی
نمک های فلزی در صنایع زیادی به عنوان رسوب دهنده کاربرد دارند. وقتی که نمک های فلزی در آب حل می گردد، یون های فلزی هیدرولیز می شود و باعث تشکیل هیدروکسیدهای با بار مثبت می شود که با خنثی سازی بار منفی سطح ذرات موجب لخته شدن آن ها می گردد. در دزهای بالاتر، هیدروکسید فلزی رسوبی به وجود می آورد که ذرات را داخل سوسپانسیون گیر می اندازد و منجر به رسوب در آن می شود. با این وجود، نمک های فلزی به عنوان سیستم های الگو جهت درک مکانیسم لخته شدن در میکرو جلبک ها بهره برداری می گردد.به طور کلی نمک هایفلزی به عنوان بازدارنده در پلیمرها، به عنوان پوشش دهنده ی فلزی در فیبر های کربنی،در صنایع رنگ نیز و در محصولات آرایشی-بهداشتی و داروسازی نیز کاربردی می باشند.
پایدارکننده های حرارتی
با توجه به وضعیت کنونی شرکت ها و تمرکز کمپانی های پیشرو و انجمن های مختلفی همچون سازمان های غذا و دارو، به حذف استابلایزرهای حاوی فلزات سنگین می باشد، مدتی است که گروه جدیدی به لیست افزودنی های مورد استفاده در فرمولاسیون PVC و جهت افزایش پایداری حراتی این پلاستیک، افزوده شده است. نام این گروه کمک پایدارکننده های حرارتی یا کو استابلایزر است (Co-Stabilizer) می باشد. استابلایزرهای پی وی سی شامل دو نوع پایدارکننده های حرارتیکه جهت نگهداری پلیمر در حین فرآیند کاربرد دارند و پایدارکننده های امواج ماوراءبنفش (UV) که جهت نگهداری پلیمرها در برابر تشعشعات بیش از اندازه خورشیدی کاربردی هستند و معمولا موجب تغییر رنگ و تخریب زود هنگام پی وی سی می شوند.استابلایزرهای حرارتی معمولا در پلی وینیل کلراید (PVC) کاربرد دارند. PVC به حرارت و تنش بسیار حساس می باشد و در این شرایط در اثر تجزیه،کلریدریک اسید (HCl) آزاد می نماید.
مزایای استفاده ازمحلول نمک فلز
هر گونه ترکیبی که از یک کاتیون و یک بنیان نمکی به دست آید نمکی می باشد. معمولترین نمک ، نمک سدیم کلرید یا NACL است که شامل کاتیون سدیم و آنیون آن یون کلرید می باشد و بنیان حاصل از کلریدریک اسید HCL به دست می آید.نمک های پیچیده تر همچون NH4NO3 آمونیوم نیترات که هم آنیون و هم کاتیون آن چند اتمی می باشد.حال وقتی می خواهیم در آزمون شعله. یعنی از ترکیبی که در آن فلز مربوطه با یک بنیان اسیدی ، تشکیل یک نمک داده اند، رنگ فلزی را که می بینید، از نمک مربوطه ی آن استفاده می نمایید. مثلا فلز مس می توان از نمکی که در ان فلز مس با سولفوریک اسید ترکیب شده و نمک مس سولفات CUSO4 را به وجود آمده استفاده کرد.
چه فلزاتی با جوهر نمک واکنش می دهند؟
جوهر نمک اسیدی است که در بازیابی فلزات گرانبها بسیار کاربردی می باشد.جوهرنمک توانایی حل کردن هیچ کدام از فلزات گرانبها را در خود ندارد. آهن ، مس و فلزات وابسته به آن اغلب مقاومت بیشتری را نشان می دهند و به راحتی یا به هیچ وجه در این ماده شیمیایی حل نخواهند شد.
حل شدن فلز در جوهرنمک تغییر شیمیایی است یا فیزیکی؟
همانطور که می دانید انحلال فلزات به عنوان یک خاصیت شیمیایی می باشد که زمان واکنش آب یا اسیدهای قوی با اجسام فلزی رخ می دهد. نیروهای شیمیایی اتم های فلز را از جسم بیرون کشانده و موجب از بین رفتن آن می شوند و اتم ها را آزادانه در محلول شناور می کنند. حلالیت به اسیدها و فلزات درگیر بستگی خواهد داشت. در این میان سرب و آهن به راحتی واکنش نشان می دهند ، در حالی که حل کردن پلاتین و طلا بسیار سخت تر می باشد. نمک خوراکی که همان سدیم کلرید می باشد شامل دو عنصر سدیم و کلر می باشد که سدیم فلزی نرم و بسیار واکنش پذیر است و از طرف دیگر کلر یک غیر فلز است که به شکل گاز دو اتمی وجود دارد و به نوبه خود بسیار واکنش پذیر خواهد بود.