قالب گیری

شرکت آریا برتریرن عرضه کننده مستربچ در ایران است. شیوه فرایند قالب گیری پلاستیک در مدت زمان کوتاه صورت می گیرد و معمولاً زمان آن 2 ثانیه تا 2 دقیقه بیشتر طول نمی‌کشد. روش انجام قالب گیری پلاستیک طی چهار مرحله زیر انجام می شود:

  1. بست زدن
  2. تزریق
  3. خنک کردن
  4. خروج

در ابتدا برای قالب گیری باید قالب مورد نظر را بست زد تا دو نیمه آن بهم متصل باشد که زمان وصل شدن دو نیمه بستگی به ضخامت قالب دارد و هرچه قالب ضخیم تر باشد زمان بیشتری برای آن لازم است. سپس پس از آن که قالب به طور مستحکم به وسیله بست بهم وصل شد عمل تزریق باید صورت بگیرد. یک ماده پلاستیکی که به شکل ساچمه است بر اثر گرما و فشار ذوب می شود. 

قالب گیری

قالب گیری بادی

در این مدل از قالب گیری از روش ساخت شیشه های پلاستیکی الگو گرفته شده است. لازم به ذکر است که در ابتدا در سال ۱۹۳۰ تا سال ۱۹۴۰ این روش توسط شرکت Hartford empire مورد بهره برداری قرار گرفت. در اوایل تولید از این روش فقط برای ساخت محصولاتی مثل تزیینات درخت کریسمس استفاده می شد اما بعد از گسترش ساخت محصولات از این طریق قالب گیری بادی برای اولین بار در سال ۱۹۳۹ در کشور آمریکا برای تولید بطری های پلاستیکی مورد بهره برداری قرار گرفت.

بررسی روش کار در قالب گیری بادی یا به عبارتی Blow molding

مکانیزم قالب گیری بادی بسیار شبیه به روش های ساخت بطری و ظروف شیشه ای است و همچنین دلیل استفاده از این نوع روش ساخت ظروف توخالی می باشد.

مکانیزم کار در این مدل از ساخت به این شکل است که یک لوله از جنس پلاستیک مذاب را به درون یک قالب تزریق اکسترود می کنند و بعد هوای فشرده را به درون لوله پلیمری انتقال می دهند تا به این وسیله پلیمر ذوب شده و به دیواره های قالب بچسبد و بعد از انجام این فرایند قالب را خنک می کنند تا پلیمر به شکل قالب مورد نظر ایجاد شود.

سه روش ساخت برای انجام این کار وجود دارد که در این بخش این سه بخش را معرفی و بررسی می کنیم.

  1. روش قالب گیری بادی تزریقی
  2. روش قالب گیری اکستروژن بادی
  3. روش  قالب گیری بادی کشش تزریقی

بررسی قالب گیری بادی تزریقی

روش از قالب گیری از دقت بسیار بالایی برخوردار است و همچنین جهت تولید انبوه ظروف یکبار مصرف داروها مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد این روش پیش فرم اولیه از گرانول پلاستیک مذاب با استفاده از فرآیند تزریق پلاستیک استفاده می شود و بعد در قالب اصلی باد به درون آن انتقال داده می شود تا شکل قالب را به خود بگیرد.از نکات بسیار مهم و حائز اهمیت این است که در این روش می توان ضخامت دیواره های کار را به طور بسیار دقیق کنترل نمود.

یکی از عیوب ای که بر این نوع از روش وارد می شود این است که علاوه بر قالب نهایی محصول نیاز به قالب دیگری برای ساخت پیش فرم محصول وجود دارد. لازم به ذکر است این روش در سه مرحله انجام میشود مرحله اول تزریق مرحله دوم دمیدن و مرحله سوم بیرون انداختن میباشد.

بررسی قالب گیری بادی اکستروژن

در این مدل از روش مواد اولیه پلاستیک مذاب از بالای قالب اکسترا شده و بعد قالب به طور کلی بسته میشود و درون آن هوای فشرده دمیده می شود تا به این وسیله پلیمر اولیه شکل قالب را به خود بگیرد مهم است که بگوییم این فرآیند به دو شکل انجام خواهد گرفت.

در روش اول قالبگیری و استروژن به روش پیوسته میباشد در این روش گرانول پلاستیک به طور کاملاً پیوسته اکسترود شده تا به این شکل قطعه اولیه تولید پذیرد.

در روش دوم قالبگیری  اکستروژن به روش متناوب انجام می شود لازم به ذکر است در این روش ابتدا رزوه بالای قطعه به وجود می آید و سپس بعد از آن با تزریق پلاستیک قطعه اولیه تولید می شود.

بررسی قالب گیری بادی کششی تزریقی

این روش بسیار شباهت زیادی به قالب گیری تزریقی بادی دارد که برای تولید بطری های نوشیدنی مورد استفاده قرار می گرفت. از مزایای این روش این است که می توان قطعات حجیم بدون محدودیت در طراحی و تولید کرد ولی لازم به ذکر است که استفاده از این روش هزینه زیادی دارد و دستگاه ها و ادوات آن جای زیادی را خواهند گرفت ولی می توان پیش فرض قطعه را به صورت جداگانه به کارخانه های تولید پت واگذار و به فروش رساند.

بررسی مزیت ها و عیوب استفاده از قالب گیری تزریقی

  •  در این روش می‌توان از بیشتر پلیمرها و ترموپلاستیک ها استفاده نمود.
  • هزینه های ساخت و تولید قالب های بادی از قالب تزریق پلاستیک بسیار کمتر میباشد.
  •  هزینه های ماشین آلات و همچنین قطعات جانبی آن زیاد می باشد
  •  تولید ضایعات پلاستیک در این روش زیاد است.

بررسی قالب گیری فشاری لاستیک

برای تولید ساخت قطعه های لاستیکی از قالب گیری فشاری لاستیک استفاده می کنند مزایای استفاده از قالب گیری فشاری لاستیک این است که می توان برای تولید و طیف بسیار زیادی از اجزای دقیق ساخته شده از پلاستیک ها استفاده کرد. برنامه های کاربردی تا متوسط و همچنین برای بعضی از اجزای خاص با حجم زیاد استفاده نمود.

بررسی فرایند قالب گیری فشاری لاستیک

به طور کلی ساختار و فرایند قالب گیری فشاری لاستیک با یک قطعه لاستیک به وجود نیامده که به وزن و شکل کنترل شده انجام میشود آغاز می شود. به این شکل که پیش از بسته شدن قالب مستقیماً به حفره قالب لاستیک انتقال داده می شود و سپس با بسته شدن قالب لاستیک در محل خود جایگذاری میشود و در قالب بین صفحات فشرده شده که سبب می شود مواد لاستیکی حفره را پر کنند. لازم به ذکر است این ماده در قالب تحت فشار و دمای بالا نگهداری می شود تا سیستم پخت در ترکیب لاستیک اکتیو شود به عبارت دیگر لاستیک جوشانده می شود به این شکل زمان چرخ ایجاد شده تا به یک سطح مطلوب برسدو در نتیجه قطعات از حفره ها برداشته می‌شوند و چرخه بعدی مجدداً شروع به کار می کند.

سیلیکون قالب گیری

به طور کلی سیلیکون قالب گیری موادی می باشد که به شما این اجازه را می‌دهد که از کلی آثار و همچنین از کلی اشیای اطرافتان یک قالب به صورت نمونه تولید کنید. سیلیکون به دلیل ساختار مولکولی که دارد از مقاومت حرارتی و کشسانی خوبی برخوردار می باشد به همین دلیل امکان بریدن قالب تولیدی به قطعات کوچکتر و همچنین عدم تاثیر پذیری از شرایط محیطی مثل آب و هوا بعد از سخت شدن است که به خوبی توانایی این را دارد که در این شرایط از خود مقاومت خوبی را به نمایش بگذارد. لازم به ذکر است که خواص لاستیکی خود را می تواند تا دمای ۲۶۰ تا ۳۱۵ درجه سانتیگراد حفظ می نماید.

بررسی سیلیکون مناسب برای ساخت قالب سیلیکونی

به طور کلی می‌توان گفت که سیلیکون مایع انواع مختلفی دارد که برای مصارف مختلفی نیز استفاده می شود همچنین ویژگی ها و همچنین خصوصیاتی که بیان شد در همه انواع گوناگون سیلیکون ها و مقدار آن ها متفاوت است. لازم است تا بیان کنیم سیلیکونی که برای ساخت قالب سیلیکونی مورد استفاده قرار می گیرد سیلیکون rtv نام دارد که به معنای جامد شونده در دمای اتاق می باشد این سیلیکون در برابر حرارت اسید و همچنین مواد قلیایی و رطوبت و الکتریسیته بسیار مقاوم است و در گذشت زمان تغییر شکل نمی دهد.