مستربچ خودرویی
خودرو با قطعات مختلف در شکل ها و متریال گوناگون ساخته می شود. بسیاری از قطعات موجود در ماشین ها از جنس پلیمر است و محصولات پلیمری نیاز به ماده ای به نام مستربچ یا کامپاند دارند. مستربچ خودرویی با اضافه شدن به قطعات پلیمری، خواص مورد نیاز را برای قطعه فراهم می کند. جهت دستیابی به خواص مورد نظر باید از کامپاند مناسب استفاده کرد. کامپاندها با ترکیبات گوناگونی هستند که هر کدام برای ایجاد خواص ویژه ای به محصولات پلیمری افزوده می شوند. در مقاله حاضر می خواهیم درباره این ترکیب و آمیزه مفید برای قطعات خودرو با شما صحبت کنیم.
معرفی مستربچ خودرویی
همانطور که گفتیم اتومبیل ها از قطعات کوچک و بزرگ با جنس های گوناگون تشکیل می شوند. بسیاری از قطعات آنها از مواد پلیمری ساخته می شود. برای تولید قطعه ماشین با خواص ویژه از ترکیب مفیدی به نام مستربچ خودرویی استفاده می شود. کامپاندها آمیزه ای هستند که از اجزای سه گانه پلیمر پایه، عامل سازگار کننده فعال و همینطور مواد شیمیایی تهیه می شوند.
با مصرف مستربچ در متریال قطعه می توان رنگ های مورد نظر را ایجاد کرد، هزینه های نیروی کار و محصول را کاهش داد و ویژگی های مورد نیاز دیگر را در قطعه به وجود آورد. کامپاندها به صورت جامد و مایع به محصولات مورد نظر افزوده می شوند و به این ترتیب خاصیت های جدیدی در محصول ایجاد می شود. مستربچ خودرویی پس از ترکیب مواد مورد نیاز و در طی یک فرایند گرمادهی تولید می شود. ترکیب اولیه پس از گرما دیدن به صورت رزین در می آید و شکل رشته ای به خود می گیرد.
رزین حاصل را در مجاورت هوای سرد قرار می دهند تا بتوان آن را در مرحله آخر به صورت دانه ای برش زد.
چرا تولید کنندگان از مستربچ خودرویی استفاده می کنند؟
چنانچه گفتیم کامپاندها ترکیباتی هستند که به محصولات پلیمری اضافه می شوند و موجب ایجاد خصوصیات مختلف در محصول نهایی می شوند. با مصرف کامپاند در هنگام تولید محصول هزینه های مصرفی کاهش می یابد و تولید کننده می تواند محصول خود را با هزینه کمتری به مصرف کننده برساند. مستربچ خودرویی در برخی موارد موجب کاهش هزینه های نیروی کار می شود و تولید کننده با استفاده از کارگران کمتری کالاهای خود را تولید و عرضه می کند.
با افزودن کامپاند رنگی، رنگ های باکیفیت در کالا به وجود می آید و به این ترتیب کالا پس از تولید، طرفداران بیشتری دارد. با مستربچ پرکننده می توان از مواد اولیه کمتری استفاده کرد و این ویژگی در میان تولید کنندگان طرفداران فراوانی دارد. ترکیبات دیگری وجود دارند که با افزودن آنها به محصول، خواص ویژه در کالا ایجاد می شود؛ ولی اغلب این آمیزه ها گران قیمت هستند و خصوصیات مورد نظر را در برخی موارد ایجاد نمی کنند.
آشنایی با فرایند تولید مستربچ خودرویی
مستربچ خودرویی و به طور کلی مستربچ ها در چهار مرحله تولید می شوند که در این بخش به آنها می پردازیم.
اولین مرحله ای که برای تولید کامپاندها وجود دارد مرحله فرمولاسیون است. در این مرحله میزان افزودنی ها و ترکیب مواد مورد بررسی قرار می گیرد. تمام اجزای مستربچ اندازه گیری می شود و پس از آن با یکدیگر ترکیب می شوند. چنانچه نیاز به سرعت بالاتری جهت ترکیب مواد وجود داشته باشد در مرحله فرمولاسیون انجام می شود.
مرحله دوم تولید کامپاند، مرحله خوراک دهی است. در این مرحله تنظیمات لازم جهت تغذیه اجزای مستربچ خودرویی با خروجی دستگاه صورت می گیرد.
در مرحله سوم یا مرحله اختلاط، دمای مخزن تنظیم می شود و این تنظیمات بر اساس خصوصیات مواد ترکیبی است. مواد در این مرحله به صورت مذاب در می آیند. اگر دمای مناسب برای مخلوط کردن مواد ایجاد نشود، در برش گرانول اختلال ایجاد شده و پودر در فضا پرکنده می شود.
در مرحله پایانی نوبت به الک کردن مواد می رسد. اگر در این مرحله محصول تولید شده دارای استحکام لازم و سایز مناسب نباشد، محصول در مرحله خوراک دهی دچار مشکل می شود.
مزیت های مصرف مستربچ خودرویی
مزیت های متعددی در استفاده از مستربچ خودرویی وجود دارد که به برخی از آنها می پردازیم.
یکنواختی رنگ در تمام محصول در اثر افزودن کامپاند به وجود می آید.
رنگ ایجاد شده دارای ثبات بیشتری می شود.
برخی از هزینه ها مثل هزینه های تمیز کردن و نیروی کار، کاهش می یابد.
مصرف پیگمنت و افزودنی های دیگر کمتر می شود.
مصرف انرژی و مدت زمان تولید کاهش می یابد و محصول از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می شود.
شکل گرانولی مستربچ جابجایی، ذخیره سازی و همینطور کاربری را آسان تر می کند.
با مصرف کامپاند می توان بر شفافیت و کدری محصول کنترل بیشتری داشته باشیم.
مشکل تغییر غلظت افزودنی برطرف می شود و خوراک دهی محصول به آسانی صورت می گیرد.
مستربچ خودرویی یکی از ترکیبات خوب و ضروری در صنعت خودروسازی است. با استفاده از این کامپاند می توان رنگ های مناسب را به وجود آورد و هزینه های کار و قیمت تمام شده محصول را کم کرد. مستربچ ها را در چهار مرحله فرمولاسیون، خوراک دهی، اختلاط و الک کردن تولید می کنند که هر کدام از این مراحل نیاز به دقت و توجه زیادی دارد. تولید کنندگان از مصرف کامپاند در محصولات خود راضی هستند چرا که محصولی باکیفیت تر با قیمتی ارزان تر تولید می کنند.